onsdag 27. april 2011

Alle pallekarmers mor

I går hadde Gubben, som stadig er på pallekarmjakt, fått tidenes største fangst; Alle Pallekarmers Mor. Mor med stor M. Såvidt jeg fikk beistet med meg heim fra drop off plassen. Til sammenligning Euro-pallekarm og Jaromann.
Lengda er på 220 og bredda på snaue 120cm. Må være spesiallaga for en eller annen rar palle for den vanlige pallekarmen var akkurat for stor for å "kobles" til. Dette skal bli "karmen for alt som er stort og som må vente for å bli plassert i terraser som ikke blir laget med det første", matplanter som rabarbra og løpestikkearmeen min.

Nåe jeg først er inne på pallekarmer så kan jeg vise et lite underveisbilde fra kjøkkenhagen. Pallekarmen har fått innhold som salat 'Americanisher Braune', 'Maiköning', 'Red salad bowl' og ruccula, reddik 'Cherry Belle' og noen Teddy Bear solsikker. Legg merke til kattedosperra som forhindrer kaos i såradene :) Har en pallekarm bak denne også som har pastinakk og gulrot til frøproduksjon. Bak steinene befinner det seg div urter og laukvekster som pinseliljer og krokus. Kompostkvernet kvist er dekke mellom bedda.


Det har vert nok en fin dag, litt kaldt fra morran av og litt kald vind, men stort sett sol og varmt :) Bladene har begynt å sprette og jeg skal avslutte kvelden med å strikke ferdig første del av mysteriesokken på Hobbyboden :) Life is good!









mandag 25. april 2011

Første tur utenfor fjøset

I dag fikk sauene komme ut en liten tur i frisk luft og smake på årets grønne skudd. Hopp og sprett blei det og innimellom litt gnafsing på fersk gras.



Men det er rart det der, inn i fjøset vil de gjerne selv om de har vert "fanget" der siden midten av november... Her er forresten "kjærlighets barnet" som kom i mars. Stor har han blitt, de små som popper ut hvert øyeblikk blir bare dverger å regne.



Under stabburet er det kjekt å være når en trenger en pust i bakken. Der er det også dingser som er kjekke å klatre på. Skulle tru det var geiter en hadde og ikke sauer...



Ut igjen! Hagen kaller :D




lørdag 23. april 2011

Sådd litt til

Det går litt i rykk og napp med såinga, men i dag kom det heile 7 slag i jorda (i potter vel og merke).

Småkrage- første gang jeg prøver på disse så jeg er spent :) har hørt masse fint om dem hvertfall.
Garlic Chives- de jeg hadde har omkommet...
Kamille
Vårlauk 'White lisbon'- håper de blir større enn graslauk denne gangen.
Grønnkål 'Pentland brig' og 'Nero di Toscana' - sådde dem i fjor og, men ingen overlevde til utplantning...
Nepeta 'Blue Carpet'

torsdag 21. april 2011

blåveis, kjøkkenhage under construction og teppekasse prosjekt

I kveld har jeg vert blåveispike og beskuet enorme mengder av små, blå skjønnheter. De popper opp som paddehatter bak hytta og det er en fryd og kravle seg oppover lia der :) Det har så smått begynt å komme kvitveis også så når blåveisene sier takk for seg for i år så overtar deres vene søster showet.





Svigermor var nede en tur på tirsdags formiddag og hentet planter i kjøkkenhagen. Det frigjorde et hjørne og jeg har stort sett bodd der de to siste dagene. Kjempemoro å rote i jorda, men arg(!) så forferdelig lang tid det tar å luke vekk kvekerøtter og annet gras! Blir nesten litt sprøere enn det jeg er fra før :P Men i går fikk jeg plantet til hjørnet med litt etasjelauk, graslauk, salvie og et par avleggere av lavendel (morplanta har faktisk klart seg her i 4-5 år!) pluss diverse påskeliljer/pinseliljer. Vet ikke hvor lurt det er å plante dem sammen, men planen er at laukene popper opp, glade og fornøyde om våren, og når de er avblomstret har urtene kommet seg såpass i gang at de skjuler de visnende laukene.

Det er i hitre kant av kjøkkenhagen jeg har begynt. Inni mitt hode har jeg et bilde av pallekarmer på flata, urtebed langs med gjerdet på flata og terasser i bakken. I bratta står det noen ripsbusker som skal opp og fraktes til svigermor før terassehagen skal anlegges B). Hadde egentlig lagt inn et bilde over de få kvadratene jeg har ordna, men bildet forsvant så det får jeg vise seinere. Bildeopplegget i blogspot er for tiden fryktelig irriterende...
I framkant er mine eminente kompostbinger også, imponerende hvor mykje bedre ting ser ut med et strøk maling ;)










Snakker om maling så har jeg malt denne og en som var hakket kortere. Dette er et før-bilde... Tenkte at det skulle bli pute/teppekasse som en også kan bruke som krakk. mangler hengsler og skumgummi, men skal se om jeg får tak i det snart :) Greit å ha en kattefri plass til å ha tepper som ikke er i bruk :)















onsdag 20. april 2011

"Noen har tatt plassen min!"


sett sånn.... tenker en morsk My.




(jommen lå det et egg der etterpå også)


tirsdag 19. april 2011

Morgenstund har gull i munn

Noe snedig uttrykk det der. Det er forresten en av mine galskaper, fundering av ord og uttrykk. Driver mannen min til vannvid av og til da jeg plutselig stopper opp i en samtale og henger meg opp i noe slikt ;) Men det overnevnte er et godt innarbeidet mantra så det får stå til. Det jeg egentlig skulle vise dere er noen bilder fra morgenturen til ungane og meg. På baksida av huset går det endel meter med jorder og beite og det er noe vi liker å traske på, nå før ulldottene overtar området. Som vist så er det ikke heilt flatt her og steinplukking er en vårgeskjeft sånn at en ikke ødelegger slåmaskina på dem.


Her ser en en av grunnene til at det ligger stein overalt. Steinhauger fra forne tider, sikkert fra da de brøyt opp jordene her.

Det hender av og til at det er puser med på turen også og i dag var det My. Det blei ikke så lange turen, noe hun sikkert satte pris på. Sist hun var med var det et par timers skogstur og det var faktisk litt skummelt syntes hun.


Merkelig nok så har jeg plukket endel lemmen i tunet de siste dagene. Jeg er ikke vant til disse små dyra og er fasinert over hvor myk og fin pels de har. Det er så vidt jeg veit ikke vanlig at de er nede i låglandet nå på våren, men hørte på butikken i går at det var masse lemmer "overalt" nå i vår. OVer Haukeli så ligger det visst et teppe av disse små stakkarne. Ikke greit og være liten og må over veien...



søndag 17. april 2011

Kveldens ønske

Med et lite bilde fra gårkveldens luftetur ønsker jeg alle en god natt :)


torsdag 14. april 2011

Garn!!


Se hva jeg har fått av svigermor! Maaasse, masse garn :D Moro med forskjellige fargenyanser og dette blir nok masse votter og luer og kanskje sokker?!

søndag 10. april 2011

Manglende kø-mentalitet

Selv om det ikke har vert sol i dag har det vert godt og varmt, heile 16 varmegrader(!), og jeg har stort sett vert ute og vasa i heile dag :) Plenen er raket, har begynt å luke brennesle i kjøkkenhagen og samla sammen paller som vinterveden har stått på. Hønene har vert ute og spasert og plukket i fjorårsgraset, men det har vert litt syting i dag. Fant fram kassa i kveld som traktorkjettingene kom i og la inn et plastegg. Det var fine greier!! 4 egg har vi plukket, noe som er ganske så bra siden vi har hatt noe problem med eggspising i det siste. Kassa er gaske stor og det må være god plass til 3 høner i den, men nei. "Vi vil heller stable i høyden mens vi blir stirret på av høner som "ikke får plass"". Rare dyr...

lørdag 9. april 2011

Hva gjør en når en ikke har strøm? Fisker!

På fredagen blåste det noe ut av milde, her oppe i gokk! Det knaka i tømra og rusk og
rask flagra forbi vinduene. Innevær med andre ord...

Da klokka var rundt 10 og oppvaskmaskina akkurat satt på blei det plutselig stille.... meget stille... Strømmen var borte vekk og kom heller ikke tilbake. En telefon til kraftlaget og svaret der var at store deler av Vest Telem
ark var uten strøm, og hvor bruddet var, nei det visste de ikke. Det er ikke bestandig greit å vite alt og jeg er bare glad at det hendte nå når det er forholdsvis fine temperaturer ute. Tenk hvis det hadde skjedd i høst da det var forferdelige mange-og-tjue-minus! Uhuuu! Men det varte og rakk og hva finner en på når det er mørkt inne? Hvorfor ikke reise på årets første fisketur? Gubben har en plass ved Hjartsjøvannet der en "e garantera fisk". Og jeg må innrømme at han som regel kommer heim med noe. Selv om det blåste noe heilt forferdelig pakka vi oss inn i vinterhabitten og reiste ut og jommen blei det en ganske så fin aure :) Da er det moro å være med å fiske ;) Det blir fort bart nå og nede på flata var det nesten ingenting igjen. Selv om mesteparten av gårdene i Hjartdal har jorder som er beregna på fjellgeiter er noen av jorda som pannekaker å regne. Over dette jordet skal det bli veg... hurra for politikere...
Hjartdal må være verdens fineste plass, selv om dette er fra Gvammen-delen av bygda ;) Er ikke så ille der heller :) Skal lage et innlegg om Hjartdal når det begynner å grønnes.


Men! Tilbake til denne strømmen dah. Den var og blei borte vekk i går og var like borte i dag til morran. Nå hadde det seg sånn at jeg hadde bestilt noen planter gjennom en import på Hagegal så vi tok en tur til Trine og fikk hentet min lille bestilling;


Hosta 'White Feather'

H 'Blue Ivory'

H 'Northern Exposure'

Heuchera 'Caramel'


Koselig å hilse på Trine og moro å se på det schvære drivhuset hennes :D Gubben fikk handla med seg en engletrompet og var veldig fornøyd, måtte inn og vise den til svigerfar da vi kom heim ;) hehe

Da vi kom hadde stømmen kommet tilbake igjen, heldigvis! Rart hvor tungvindt all ting blir når den er borte :) Håper det blir lenge igjen til neste gang det blåser sånn!

onsdag 6. april 2011

En mikroskopisk sitteplass blir til, med hjelp av gode konsulenter.

En fordel med å bo i bakkete landskap er at sola tar godt og snøen forsvinner forholdsvis kjapt. En ulempe med å bo i bakkete landskap er at det er vanskelig å plassere hagemøbler slik at en ikke triller av garde ved prøvesitting... Har hatt onde planer i vinter om å lage en meir "årntli" sitteplass her----> istedet for bare en trebenk som det vokser nok gras til en rundball under. Ikke var det noe godt å sitte der heller med rare vinkler for å få veggen som ryggstøe. Min onde plan var egentlig å lage en litt større sitteplass, dvs plass til meir enn to stoler og et lite bord. Min o elskede mann var ikke heilt enig med mine onde planer så jeg har måtte moderere meg litt... Utgangspunk; grasete bakke med stein og strømførende kabler sjult i jorden. 9 lekre betogheller og tøysevis av stein + dugende redskap som potethakke, tommestokk og vater. For ikke å snakke om en mengde konsulenter som kom med gode innspill.
Torva ble forsiktig skrelt av uten og hakke over ledninger. Skuffende lite mat i jorda her, men nok av kvekerøtter...

Konsulent Pus syntes det var urovekkende kjedelig at jeg ikke hadde tid til litt kos og bytta på å gå i vegen og å hoppe opp på ryggen min mens jeg arbeidet. Der var det hvertfall god utsikt over hva som skjedde.


Som kommuneansatt kan jeg ikke jobbe så lange skift, det er jo imot reglene, så dette fikk jeg gjort i går kveld. De er faktisk ganske i vater selv om det ikke ser sånn ut. Gamle hus og bratte bakker, du vet...


Slik og så ble det seende ut etter økt nr 2. Heller på 50x50cm. Mangler en, men hvis jeg husker skal jeg høre med Pappa om jeg kan stjæle en av stabelen de har.



Er reint imponert over mine eminente mureregenskaper ;D Innimellom steinene er det litt plass for steinbedsplanter og i bakkant lurte jeg på om jeg skulle plante ut mine røde groblad som så villig formerer seg. Kanskje jeg skulle skaffe meg andre typer groblad også? På framsiden av sitteplassen tenkte jeg å ha et bed som følger stien ned til kjelleren. I bedet rett fram til dit jeg står skal jeg legge ned noen steinheller til å tråkke på og kanskje ha noe meir steinbedsplanter før det gradvis går over til større stauder nedover til venstre i bildet.


Fortsettelse følger :)


søndag 3. april 2011

Harru noe godt til oss?

Etter noen dager med snø og overskyet og REGN (:D) så har sola kommet frem og det er godt for både folk og fe og være ute. Og en ting som de fjærkledde er glad i er brød. Her står de pent og pyntelig og venter på å få en godbit mens Pus kommer for å skjekke hva som skjer :) De fleste hønene spiser rett av hånda, vi har også ei som eter hånd... Hvorfor hun gjør det er ikke godt å vite, men en må passe på fingrene når en skal ordne mat og vann for ellers kommer hun springende for å ta et jafs. Kanskje lettere åreforkalka i hodet? Det er brød du skal spise, BRØD, ikke hånd.... Tunet blir forvandlet til gjørmehav noe disse setter pris på. Du verden så moro å gå og grave i søla med nebba. Bråker gjør de også... hmpf...

Etter å ha tuslet rundt på jakt etter brødsmuler og småstein for fordøyelsen er det godt å legge seg i sola og slappe av litt. Tror det er få som kan kose seg så godt som ei høne i sola :)



fredag 1. april 2011

Brains!!

Fant et par brenne-cder fra 2007 gjømt inne i et dvd cover. Siden det går i tomatbilder her på bloggen tenkte jeg at dette var et artig bilde å vise fram! Dette er altså innholdet i en tomat, kjøpt på butikken våren 07. Frøa har faktisk begynt å spire inne i tomata! Med min overaktive fantasi så er det ikke vanskelig å se at dette er en hjerne med tentakler, hva ser du? ;)